Kostpolitik

 

Formålet med kostpolitikken er at fremme børns trivsel, læring og sunde udvikling ved at støtte op om gode madvaner og et naturligt, positivt forhold til mad. Vi ønsker, at børnene oplever måltider som hyggelige, trygge og fællesskabsdannende stunder. Det er forældrene og institutionen i samarbejde, som er med til at skabe de gode madoplevelser for børnene.

  • Alle børn i både vuggestue, børnehave, SFO og skole skal have madpakker med hjemmefra til de måltider, der spises i løbet af dagen.
  • Forældrene har ansvaret for at barnet medbringer en madpakke, der er tilpasset barnets behov.
  • Vi opfordrer forældre til at følge Madpakkehånden, som giver en enkel og visuel vejledning til at sammensætte en madpakke, der mætter, giver energi og bidrager til koncentration og trivsel.
  • Vi opfordrer til, at søde sager og sukkerholdige drikkevarer ikke hører til i madpakken til hverdag.
  • De voksne omkring børnene er rollemodeller og støtter op om en sund måltidskultur.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at madpakken består af fem elementer. En god madpakke er varieret, nem at spise og indbydende – og gerne opdelt i mindre dele.

  1. Grønt i hånden – fx gulerødder, agurk, tomater, peberfrugt eller edamamebønner.
  2. Frugt i hånden – fx æblebåde, appelsin, banan, melon eller bær.
  3. Mad med protein – fx æg, fiskefrikadelle, leverpostej, ost, kylling, hummus eller andet plantebaseret pålæg.
  4. Groft brød – fx rugbrød eller fuldkornsbolle – gerne med pålæg og grønt til.
  5. Lidt godt – fx en lille hjemmebagt bolle, en ostehaps, nødder (hvor aldersgruppen tillader det) eller tørret frugt.

Madpakken behøver ikke være stor – men den skal være mættende og gøre barnet klar til leg og læring. En god drikkedunk med vand hører også med.
 

  • I vuggestue og børnehave skal børnene have madpakke med til formiddag, frokost og eftermiddag.
  • I SFO skal barnet have madpakke med til eftermiddag.
  • I skolen medbringes madpakke til både formiddagsmad (fx gnavegrønt eller anden let bid) og frokost.
     
  • I børnehaven fejrer vi fødselsdage fælles én gang om måneden, så alle børn bliver markeret i trygge og hyggelige rammer.
  • I skoleklasserne aftales det med klassens lærer, hvordan fødselsdage markeres.
  • Vi opfordrer til, at eventuelle fødselsdagsgodter har et sundt islæt – fx frugtspyd, små boller eller hjemmebag.
     
  • Elever må som udgangspunkt ikke medbringe slik, kage, sodavand eller andre sukkerholdige snacks i skole eller SFO.
  • Energidrikke frabedes på skolens område. Hvis de alligevel medbringes, tager personalet dialogen med barnet og eventuelt forældrene. Fødevarestyrelsen fraråder børn, at drikke energidrikke.
  • På skolens område er det ikke tilladt at indtage nikotinprodukter, alkohol eller andre rusmidler.
     
  • Skolen og dagtilbud har tilknyttet en sundhedsplejerske, der kan kontaktes af forældre ved spørgsmål om børns sundhed og trivsel.
  • Skolen og dagtilbud kontakter forældre, hvis et barn gentagne gange virker uoplagt eller har svært ved at deltage i undervisningen – herunder ved mistanke om utilstrækkelig kost.
  • Skolen arbejder forebyggende med sundhed, trivsel og livsstil, blandt andet gennem undervisning om mad og bevægelse.

Fællesbestyrelsen Naur-Sir Skole og Børnehus
Maj 2025